Cele mai populare sporturi din Belgia

Daca nu ati fost de mult timp in Belgia, poate ca ati ramane surprinsi ca tara a adus acasa o singura medalie de la Jocurile Olimpice de Iarna de la PyeongChang.

Insa locuitorii de multa vreme stiu ca nu trebuie sa se astepte la multe de la sporturile de iarna. De la inceputul Jocurilor de iarna din 1924, Belgia a adus acasa un total de … sase medalii.

In lipsa muntilor Frantei si a zapezii Norvegiei, Belgia dispune de o vreme mult mai potrivita si de stadioane moderne.

 

Fotbal

Fie ca este vorba de echipa nationala a Belgiei, cunoscuta drept “ Diavolii Rosii “ sau de sutele de cluburi profesioniste si de amatori, fotbalul este cel mai popular sport din Belgia. Meciurile din Liga Pro Belgiana atrag pana la 25.000 de suporteri, iar cele mai bune cluburi ale ligii (printre care Anderlecht, Club Brugge si Standard Liège) au castigat una sau mai multe finale ale Cupei Europene.

Diavolii Rosii sunt, de fapt, crezuti ca fiind una dintre foarte putinele institutii care reunesc solidar cele trei regiuni ale acestei tari.

Intre timp, echipa de femei este cunoscuta drept “Flacarile Rosii” si in sfarsit au obtinut atentia pe care o meritau din partea publicului atunci cand s-au calificat pentru Campionatele Europene acum cativa ani..

Pentru cei care doresc sa incerce sa jongleze putin cu mingea, exista multe ligi de amatori in toata tara, atat pentru adulti, cat si pentru copii, iar la majoritatea dintre ele sunt bineveniti internationali.

 

Ciclism

Cand vine vorba de imagini durabile ale vietii belgiene, turistii ar putea sa nu-si aminteasca fotbalul, dar isi aduc aminte de mersul cu bicicleta. Numarul mare de localnici care merg la scoala sau la serviciu sau la magazinul alimentar cu bicicleta, este destul de mare. Adaugati la aceasta numarul de persoane care parcurg traseele ciclice pitoresti ale tarii la sfarsit de saptamana si veti obtine o obsesie nationala.

In ciclismul profesionist ciclistii sunt venerati. Belgienii merg la distante mari pentru a participa la numeroasele curse de drum, aliniindu-se de-a lungul traseului pentru a le tine pumnii stransi favoritilor.

 

Tenis

In ciuda popularitatii celor doua mari sporturi de mai sus, tenisul este cel mai vizionat sport la TV din Belgia. Poate pentru ca meciurile au loc foarte rar aici, doua treimi din belgieni privesc sportul la televizor.

Interesul pentru tenis a crescut dramatic in anii 2000, cand Justine Henin si Kim Clijsters s-au aflat in varful carierelor lor, ambele clasandu-se pe locul 1 in lume in diferite puncte. Clijsters s-a retras in 2007, dar a revenit in 2009, care a fost atat de remarcabil incat a obtinut titluri in intreaga lume.

 

Alergatul

Cand vine vorba de alergat, familia Borlée detine Belgia. Fratii gemeni Kevin si Jonathan sunt ambii campioni la 400 de metri, cu Kevin la un moment dat castigand bronzul in Campionatele Mondiale si aur in Campionatele Europene.

 

Dragostea nemarginita pe care o au pentru sport i-a impins pe belgieni sa fie atrasi si de pariurile sportive, principalele sporturi pariate fiind fotbalul, basketul, tenisul, rugby-ul si ciclismul. Betwinner Belgia ( similar cu Bet365 app ) este una dintre modalitatile la care belgienii apeleaza pentru a paria.

 

Mai multe știri